top of page

Etappe03 GR5A Sint-Laureins-Assenede

Vandaag begonnen aan etappe 3 Sint-Laureins-Assenede, goed voor 24,4 km. Eens testen of ik dit aankan. Afgezet door vrouwtje lief en de dag kon beginnen. Ik liet Sint-Laureins meteen achter me en vorderde richting Bentille.

Tot in Bentille was alles verhard, niet echt mijn ding want ik begon het dan ook meteen te voelen aan mijn voeten en zeker aan mijn slechte rechter knie. Verder ging het over GraafJansdijk tot aan het Leopoldkanaal.


"Deze dijk in het krekengebied werd opgetrokken ter bescherming tegen stormvloeden en overstromingen. Graaf Van Vlaanderen gaf het bevel in het begin van de 15de eeuw om verscheidene opgeworpen dijken met elkaar te verbinden tot één lange dijk."


Bij aankomst aan het Leopoldkanaal hield ik even halt om te eten met zich op Watervliet. Hier is tevens ook een aanknooppunt met de streek-GR Uilenspiegel en de LAW11. Maar dat zal voor een andere keer zijn. De restjes van de geslaagde BBQ hebben zeker gesmaakt waarvoor dank aan het gezin van mijn broer!


Na de maaltijd ging het verder langs het Leopoldkanaal, God zij dank ging het over onverharde wegen om zo mijn voeten en knieën een beetje rust te gunnen. Ik blijf het kanaal volgen tot aan de Oesterputbrug. Hier mondt de Issabellarigool uit in het Leopoldkanaal.


"Het Issabellarigool is een Belgische waterloop die het grondwater ten zuiden van de GraafJansdijk opvangt. Het water van deze waterloop is zoet. Door een stuw houden ze het zoete water van de waterloop en het brakke water van het kanaal gescheiden om verzilting tegen te houden. Het zoete water wordt hier opgepompt om zo naar Nederland gevoerd te worden. Daar wordt het water gezuiverd tot drinkwater"


Het water voor de Nederlanders laat ik achter me en volg vanaf de dijk de Issabellarigool tot aan de rand van Boekhoute. Ik word via kerk wegels naar de mooie kerk van Boekhoute geleid. Net achter de kerk ligt een pracht van een slot dat ik fotografeer en verder links laat liggen, ik zocht een schaduwplekje om even uit te blazen.


"Kasteel Ter Leyen is een beschermd monument en is omgeven door een walgracht en een prachtig park. In 1410 was er voor het eerst sprake van Goed Ter Leyen en in 1511 wordt het Meester Roelants Casteel."


Nu rest me nog een 7tal km tot in Assenede, de 7 zwaarste kilometers natuurlijk over verharde asfalt en betonwegen. Ik kom nog een leuk onverhard stuk tegen in de omgeving van de Grote Geul. Hier leek het al herfst. Meidoorns met geel verkleurde blaadjes en de grote populieren die hier duidelijk veel aanwezig zijn, laten hun blad al vallen. Net voorbij de Grote Geul ging het verder over betonnen wegen. Mijn knieën en voeten krijgen het hier hard te verduren.


In de verte hoor ik het gerol van een onweer en voor ik het wist zat ik er dan ook midden in. Gelukkig had ik mijn stormparaplu netjes ingepakt. Afgekoeld en een beetje doorweekt kwam ik aan op mijn eindpunt. Enkel nog 500m tot op de markt van Assenede en wachten op het vrouwtje.


" De Rode- en De Grote Geul kwamen samen met andere kreken in het Meetjesland tot stand door overstromingen die deze streek talrijk was. Het Noordelijke deel van het Meetjesland lag immers op de vloedlijn tussen zee en land. De Sint-Elisabethsvloed van 1376 waar zeker 50000 slachtoffers vielen, liet een verwoest land achter."55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page