top of page

Etappe04 GR5A Assenede-Overslag

Normaal ging ik een weekendje overslaan, ik kon het helaas niet laten om de laatste etappe van deel 1 aan te vatten. Daar gaan we dan voor etappe 4 Assenede-Overslag 18,8 km.


Vandaag ben ik alleen onderweg naar Assenede met de wagen. Ik parkeer het stalen ros dicht bij mijn eindpunt van etappe 3, zo kan ik niet verloren lopen of onze wagen verliezen. Het begon al goed in de Duivelseindestraat, ik had nog geen kilometer gewandeld of de eerste bui stortte zich op mijn paraplu. Mij gaan ze niet hebben en ik ben dan ook voorbereid op de wisselvallige dag vandaag.


Al gauw zie ik in de verte de rokende schoorstenen van fabrieksgebouwen in Sas Van Gent. Ik passeer grenspaal nr312 en wandel Nederland binnen. De GR5A loopt dwars, loodrecht door Sas Van Gent langs het Bolwerk Generaliteit tot aan de Oude sluis, een ophaalbrug aan de Sassevaart.


"Sas Van Gent is een Vestingstad die ontstaan is na een zoektocht naar een verbinding met de zee. In de 13de eeuw hadden de Gentenaars de Lieve gegraven, die de stad met het Zwin zou gaan verbinden. Maar in de 15de eeuw verzandde het Zwin en moesten ze een nieuwe vaarweg vinden. In de 16de eeuw kregen de Gentenaars een vergunning om op eigen kosten een vaart te graven. Voor 1549 mocht men de Graaf Jansdijk niet doorkruisen totdat Keizer Karel V er de toestemming voor gaf. Bij het bouwen van de sluis en het graven van de Sassevaart ontstond Sas Van Gent."


Ik laat Sas Van Gent achter mij via de ophaalbrug en wandel verder over de draaibrug van het zeekanaal Gent-Terneuzen. Wat een machtig bouwwerk, alles lijkt echt klein tegenover deze mastodont van een brug. Ik weet het, ik ben niets gewoon 'grinnik'. Aan de overkant van het kanaal krijg ik eindelijk wat onverharde weg onder de voeten. Niets te vroeg want mijn knie was al aan het klagen en ik had nog maar 7km op de teller.


Ik passeer de Canisvliet kreek en beslis hier dan toch even halt te houden om te genieten van dit stukje natuur. Je kan hier tevens kamperen voor 1 nacht. Nog enkele kilometers onverhard pad, zo zalig. Helaas van korte duur want het volgende stuk flirtte met de grens tussen België en Nederland. Ik zeg dit niet graag maar dit stuk duurde ontzettend lang en was behoorlijk saai.


"De Canisvliet kreek is een voormalige getijdengeul, ze stond vroeger in verbinding met een zijarm van de Schelde. Dankzij Ornitholoog Jan Van Den Steen uit Sas Van Gent bleef de Canisvliet gespaard van het opvullen door de verbreding van het zeekanaal."


Eindelijk sloeg de weg eens rechtsaf en kon ik de grens weer oversteken richting Overslag. Nu rest mij enkel het verharde pad te volgen langs een kanaaltje de Langelede tot aan een rustiek stenen brugje dat ik moet oversteken. Nog even onverhard achter enkele huizen met zicht op de Ronde molen tot ik oog in oog stond met 2 grenspalen en het centrum van Overslag.


Deze etappe had zijn mooie plekjes maar is nagenoeg voor 95% verhard wat 18,8km toch zwaar maakt voor voeten en knieën. Mijn honger is echter nog lang niet gestild en ik kijk al uit naar deel 2 van de Wandelronde van Vlaanderen GR5A.45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page