top of page

Etappe05 GR5A Overslag-De Klinge

Eindelijk, ik mag nog eens buiten. Vandaag ga ik verder met mijn tocht over de GR5A, ik start aan het 2de deel in de topo-gids. Het traject voor vandaag gaat van Overslag naar de Gdynia-brug in Axel. Een etappe goed voor 23,6 km.


Ik laat de wagen voor de kerk in Overslag achter. De tocht kan beginnen en ik steek meteen de grens over naar onze noorderburen voorbij grenspaal 297 en een nog oudere grenspaal van Oostenrijkse Nederlanden.


"Op 13 juli 1768 werd een conventie getekend in Gent. Volgens deze conventie werd er een overeenkomst gesloten om 14 grenspalen te plaatsen in Overslag. Deze zouden de grens vastleggen tussen de Republiek der Zeven provinciën of de Noordelijke Nederlanden en de Oostenrijkse Nederlanden. In 1770 werden deze unieke grenspalen geplaatst."


Na enkele kilometers door polder gebied met de bijhorende uitzichten en polderdijken komen we even terug naar België. Maar voor ik de grens overstap kom ik een Nederlander tegen die in zijn voortuin aan het werk is. Hij vroeg me meteen waar de reis naartoe ging. Na een mondje uitleg en een kleine babbel zet ik de stap naar Moerbeke.


Hier gaat de GR langs de Grote Kreek, een magnifiek uitzicht over het water met de bijhorende watervogels. Iets verder werd door 2 mastodonten van graafmachines mijn weg geblokkeerd. Ik kan enkel geen omweg maken en loop door het afgesloten gebied. Om mij van mijn pad te laten wijken heb je net wat meer materiaal nodig "grinnik".


Ik wandel nu vooral over onverharde paden wat ik enkel maar toejuich. Iets verder passeer ik weer een grenspaal dit keer nr 292 met een uitzicht over de Pereboomsgatkreek een hele mond vol.


"De Pereboomgatskreek is een uitloper van de Moerspeye (nu Moerspuische watergang) die via de Braakman (een zeearm) in verbinding stond met de Honte. In 1767 werd de Moerspuipolder bedijkt. Maar het Pereboomsgat, dat niet volledig op 'Statenbodem' lag, bleef onaangeroerd. De grens tussen Nederland en België loopt in het midden door de kreek met houten palen die net onder het wateroppervlak staan."


Ik loop nu verder langs en over polderdijken richting Nieuwemolen. Ik passeer een verlaten boerderij waar vroeger een klooster gestaan heeft. Dit klooster zou voor een groot deel meegeholpen hebben de polders in te dijken en het gebied mee helpen op de kaart te zetten.


Iets verder kom ik weer in een andere tijd terecht en loop ik over de Staats Spaanse Linies, defensieve dijken opgetrokken tijdens de 80 jarige oorlog. De geschiedenis die hier op te snuiven valt ga ik hier niet neerpennen. Jullie gaan 2 dagen nodig hebben om door dit boek te wurmen "grinnik". Dit stukje GR5A vond ik het interessantste van deze 5de etappe.

Nu restte mij nog een uurtje stappen over asfalt wegen afwisselend met grasland en polderdijken tot ik aan de Gdynia bridge uitkwam.


Hier eindigt mijn tocht voor vandaag en neem plaats op een bankje die zeer schaars zijn langs deze etappe. Ik bel de taxi en wacht geduldig al lezend in de topogids. Tot er een dame met een grote rugzak zich langs mij op de bank ploft. Ze zag er moe uit, de reden was macadam op haar tocht over de GR5A naar De Haan. Ze vertelde mij dat ze gisteren vertrokken was uit Antwerpen en een meerdaagse aan het doen was tot in De Haan. Wel aan de dame, goede moed en veel respect om dit deel zielsalleen te overwinnen!


"De Gdynia-brug, tijdens de bevrijding van Zeeuws-Vlaanderen en het Waasland tijdens WOII werd door Poolse troepen een voorlopige Bailey-brug over het zijkanaal naar Hulst aangelegd. De Polen hebben de brug naar een Poolse stad gedoopt. Volgens de Poolse generaal Franciszek Skibinski hebben de Polen in de strijd om Gent en Axel 1173 Duitsers gevangen genomen waaronder 19 officieren."
35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page