top of page

Etappe10 GR5A Bornem-Dendermonde

De dag waarop we even stil staan bij onze voorouders die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog wordt een stapdag. Ik onderneem de 10de etappe van de GR5A, het gaat vooruit. Vandaag vertrek ik voor 23 kilometer beentraining vanuit Bornem naar Dendermonde. Ik parkeer de wagen aan De Bryunkaai in Dendermonde om dan een taxi te nemen. Ik heb wel vijf taxibedrijven moeten bellen vanochtend. Alle taxi bedrijven in Dendermonde waren blijkbaar allemaal ‘bezet’. Tot ik er eentje vast kreeg uit Temse, een vriendelijke chauffeur die veel respect toonde tegenover onze hobby. Hij wist me ook te vertellen dat de taxibedrijven in Dendermonde lui zijn op feestdagen ‘grinnik’. Ik werd veilig en wel op mijn startplaats afgezet en we zeiden elkaar een weerziens.


Ik start mijn tocht in de mist, mist die me laat verdrinken in gedachten, peinzend aan de strijd die geleverd is in de Vlaamsche velden. Hier heb ik toch enkele keren aan moeten denken vandaag. Ik stap langs de Vaart Wiel waar de Snoekjagers ook al vroeg in de weer waren. Iets verder kom ik aan de Sint-Jozefkliniek. Ze kwamen net toe met mensen die mogelijk besmet waren met Covid-19. Er was zelfs een aparte triagepost voor geopend.

Gelukkig kwam ik snel uit aan de Kasteelstraat die uiteindelijk een dreef wordt in het bos. Deze dreef blijf ik even volgen langs een gebied dat doorzeefd is met beekjes. Overstromingsgebied dat Graafschap genoemd wordt. Langs dit gebied word ik getrakteerd op gezang van kwakende eenden, fluiten van allerlei vogels als het Vuurhaantje, een vink, enkele Pimpelmezen en nog enkele anderen. Iets verder kan mijn GELUK niet meer op, naast me in de weide staan vijf reeën mij aan te staren. Wat een beeld, voor ik een foto kon nemen zag ik enkel nog wit huppelende kontjes.


“Kasteel Marnix van Sint Aldegonde staat op de oude fundamenten van een burcht uit de 10de of 11de eeuw. Deze vesting moest bescherming bieden tegen de invallen van Noormannen. Sinds 1773 is het kasteel eigendom van de familie De Marnix. Het kreeg zijn huidige vorm in 1895.”


Ik wandel via de dijken van de Oude Schelde naar Branst. Vanaf nu begint de zon een beetje door de mist heen te priemen maar ze kan het grijze deken nog niet laten verdwijnen. Hier laat ik kilometer 200 achter mij en steven af op een mooi uitzicht over de Schelde. Hier volg ik de Scheldedijk tot aan het veer in Mariekerke. Daar stonden nog 3 stappers voor me die druk in gesprek bleken te zijn. Het was even wachten op het veerbootje maar dat kon me niets schelen omdat er genoeg te bezichtigen was. Het was me ook opgevallen dat er een sterke stroming is op de Schelde, ik kan wel zwemmen maar dit kolkende water ga ik liever over met de boot.


Samen met de andere 3 stappers volg ik het jaagpad aan de andere kant van de Schelde tot aan een grote visvijver. Hier scheiden onze wegen want ik sla links af naar de polderdijk Blankaertschenslaper, een hele mond vol. Hier stap ik alleen op de onverharde slaper met op de achtergrond het geroep van fazanten. Op de Bellemansdijk neem ik even de tijd om een wafel binnen te smikkelen en om te genieten van een sober maar mooi uitzicht. Hier spot ik twee ijsvogels en een blauwe reiger. Het is zo een dag waarop de hele fauna wereld tevoorschijn komt.


Ik zet mijn tocht verder over de Gaendijk om dan op de Kasteeldreef terecht te komen. Rechts in de verte kan je het kerkgebouw Karmel Theresia van Jesus zien. Voor een klooster lijkt me dit een heel modern gebouw. Iets verder ligt het kasteel van Moerzeke maar ik moet de andere kant uit. Hier kom ik nog een mooi kapelletje tegen voor ik terug aan de Schelde kom.


Ik passeer Kastel tot aan het veer dat me overzet naar Baasrode. Vanop het veer heb ik een mooi zicht op Baasrode en de mooie kerk die aan de oever van de Schelde ligt. Eens aan de overkant word ik weer getrakteerd op geschiedenis en wel over de Eerste Wereldoorlog. Na het lezen van het infobordje zet ik mijn tocht verder richting Dendermonde. Ik blijf enkele kilometers op de Broekkantstraat en Broekstraat wandelen. Hier viel mijn oog op een wel heel klein huisje. Voorbij de watertoren gaat het verder naar Vlassenbroek met de pittoreske Sint-Gertrudiskerk en het bijhorende kerkhof. Verder gaat het terug over de Scheldedijk tot ik terug aan de wagen kom in Dendermonde.


“Eind september 1914 worden er heuse artillerie gevechten gehouden aan de Schelde oevers in Baasrode en Grembergen. De Duitse bezetting in Baasrode bestookte de Belgische artillerie in Grembergen en omgekeerd. De Belgische soldaten waren eerst zo hevig dat de Duitsers zich even moesten terugtrekken. Tot het moment waarop Dendermonde viel hoorden de Belgen getimmer. De Belgen dachten dat de Duitsers een pontonbrug aan het timmeren waren en besloten de scheepswerven te bestoken tot ze in lichterlaaie stonden. De site heeft nu de naam De Brandt.”


“De oudste fase van de Sint-Gertrudiskerk, zeker dat deel van het koor dat gedeeltelijk in breuksteen werd uitgevoerd, dateert gedeeltelijk uit de 11de of 12de eeuw. Een raam in het vlak afgesloten koor werd later dichtgemetseld om er een laat-barok altaar te kunnen oprichten. Dit koor heeft mogelijk de omvang van de oorspronkelijke kapel. De volledig in witsteen uitgevoerde kruisbeuken, elk verlicht door een groter spitsboogvenster dateren vermoedelijk uit de 14e of 15e eeuw.”42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page