top of page

Pedaal wandelroute

Pedaal wandelroute Kwaremont 11,8km Knooppuntwandeling: 10-9-52-76-22-21-37-69-70-65-20-16-49-46-40-17-10 Op kerstdag 2020 trekken we onze wandelschoenen aan en starten met de Pedaal wandelroute die tot stand gekomen is door het aan elkaar knopen van wandelknooppunten. We parkeren onze wagen aan het startpunt op de Ronde Van Vlaanderenstraat aan het monument. Volgens velen is er gratis parking nabij eet- en drankgelegenheden maar dit is enkel voor cliënteel. We volgen knooppunt 10 waar we na enkele honderden meter links afslaan tot aan knooppunt 9 waar we meteen links afslaan naar knooppunt 52. Hier staan we aan de taalgrens en op het hoogste punt van de Knokteberg. We slaan rechts af over onverharde wegels, hier begint het ook te regenen maar we hebben geluk het is van korte duur. We bevinden ons nu in het hartje van het Kluisbos. Ook weer naar mijn mening één van de mooiste bossen die Vlaanderen te bieden heeft. Hier volgen we voor een klein stuk de GR5A. Hier zal ik dinsdag 29/12/20 opnieuw passeren. We naderen weer een knooppunt, volgen punt 76 en verlaten de GR5A door rechts af te slaan. Later komen we ook te weten dat we regelmatig de SGR Vlaamse Ardennen kruisen of volgen. We zetten hier de afdaling in over een redelijk modderig pad. Eenmaal beneden aangekomen blijkt er nog meer modder onder onze zolen geschoven te worden. Nu we wat verder geploeterd hebben en onze viervoeter zijn buik zwart ziet, verlaten we het bos. Hier krijgen we een wondermooi uitzicht over Kwaremont en zijn mooie witte kerkje.


We krijgen nu verharde paden toegeschoven en komen aan een nieuwe knooppunt, nu volgen we knooppunt 22 en slaan rechts af. Niet veel verder steken we de Hoogweg/Kortrijnstraat over en volgen we knooppunt 21 over verharde wegen, ook hier worden we op mooie vergezichten getrakteerd. In de Kleverstraat gaan we naar rechts tot we knooppunt 37 voorbij wandelen. Enkele honderden meters verder merken we dat er iets niet klopt en keren op onze stappen terug, daar zien we links het kerkwegeltje dat moesten inslaan.


We volgen nu knooppunt 37 en zien meteen waar dit pad heen loopt, deels verhard en het steile gedeelte onverhard maar niet vettig van de modder. Een andere benadering van de Kwaremont die door wielrenners niet gekend is maar toch in de kuiten bijt. We steken de Ronsebaan over en volgen de weg tot aan het mooie witte kerkje dat nu toch veel groter bleek te zijn ‘grinnik’. We nuttigen ons middagmaal op de trappen aan het kruisbeeld, we vonden geen banken in de buurt. We zetten de tocht verder dwars door het mooie dorpje tot aan knooppunt 69 die we volgen tot aan knooppunt 70 waar we links afslaan en terug onverharde wegels onder de voeten krijgen. Dit is tot nu toe het modderigste stukje van de wandeling waarbij we afdalen richting de Oude Kwaremont. Hier wordt ons de eerste kasseistrook van de wandeling voorgeschoteld en hebben we zicht op wat de renners hier voor de wielen geschoven krijgen.


Aan knooppunt 65 slaan we rechts af in de Broektestraat die haverwege doodloopt. Het pad volgt een deels onverharde weg die dwars door akkerlanden en weilanden loopt. Hier worden we weer getrakteerd op schitterende vergezichten en zicht op de Hotondberg.

Aan knooppunt 20 slaan we rechts af op een singletrail pad die mountainbikers ook gebruiken, we zijn er geen tegen gekomen, gelukkig. We stijgen over deze singletrack en komen boven aan op een betonnen veldwegel. Hier gaan we naar links en ruilen de beton snel in voor modder. Iets verder moeten we draaimolenpoortjes gebruiken zodat we door weilanden kunnen wandelen die erg vettig zijn en we opnieuw in stijgende lijn volgen tot aan de Middelloopstraat. Hier slaan we rechts af en volgen knooppunt 16.


Iets verder slaan we opnieuw rechts af en stijgen we nog meer tot aan knoppunt 49 waar we merken dat we op de Hotondberg zitten, de 2de kasseistrook voor vandaag die met zijn 145m de hoogste heuvel van de Vlaamse Ardennen is.

We komen aan knooppunt 46 en blijven nog even stijgen en krijgen ook zicht op het Kalkhovenbos aan onze linker zijde. Voor we aan knooppunt 4 komen moeten we nog een kuitenbijtertje bestijgen, onze 3de kasseistrook voor vandaag en wat voor één! Aan de voet van deze helling beslist onze viervoeter Poncho er de brui aan te geven en moet Jelle hem nog 2km op zijn schouders dragen.


Aan knooppunt 40 slaan we rechts af over een singletrack die Heuckeweg genoemd mag worden. Dit is de laatste onverharde wegel van onze tocht en we komen aan op de Lamontstraat en knooppunt 17, we slaan hier weer rechts af. Deze lange betonnen weg blijven we volgen tot aan de Ronsebaan die we over moeten steken. Nog 800m en we komen terug aan de wagen.Recente blogposts

Alles weergeven

3 Comments


WandelMeeMetMij
WandelMeeMetMij
Jan 04, 2021

Rietkit, de wandeling start op de Ronde van Vlaanderenstraat op de kruising met de Karnemelk Beekstraat.

Like

Aan welk monument start de pedaalwandelroute van Kwaremont ?

Like

CHRIS VIJT
CHRIS VIJT
Dec 28, 2020

Ziet er de moeite uit!

Like
Post: Blog2_Post
bottom of page