top of page

Weerwolf wandelroute

Weerwolf wandelroute: 12km


Knooppuntwandeling: 6-51-34-31-30-29-85-87-35-27-26-43-38-14-5-6


De tweede luswandeling van dit jaar is een feit, we trekken met ons gezinnetje naar de Vlaamse Ardennen om er de Weerwolf wandelroute te stappen. Een 12 kilometer lange wandelroute uitgestippeld door toerisme Oost-Vlaanderen via wandelknooppunten.

We starten in het bekende dorpje Flobecq, in het Vlaams Vloesberg. Bekend bij veel wielrenners omdat de Ronde Van Vlaanderen er passeert langs de Pottelberg en Vloesberg.


Aan wandelknooppunt 6 kunnen we beginnen langs de mooie kapel La Caplette en we dalen zo langzaam af richting Brakelbos. Hier is het erg vettig en er worden dan weer extra paadjes getrokken door het bos, weer erger ik me daar aan. Tevens passeer ik hier voor de tweede keer want we volgen weer voor even de GR5A.


Aan de Brakelbosstraat komen we aan wandelknooppunt 51 en slaan links af, even poseer ik met onze viervoeter aan het witte kapelletje om dan weer rechts in te slaan op het Willemsveld. Als we hier even verder het Brakelbos achter ons laten zien we dat het pad weer zeer modderig wordt maar ons schoeisel kan wel tegen een stootje. We komen uit aan een vijfsprong en aan knooppunt 34 waar we recht over steken op de Steenpaal.


Iets verder op de Steenpaal slaan we links af op de Pullembergweg die overgaat op Pullem die we links meevolgen. Aan knooppunt 31 slaan we rechts af en zijn we al gauw een drietal kilometer verder. Hier is het enorm modderig en het pad staat op sommige plaatsen volledig blank. Hier kiezen we dan toch om van het pad te gaan en in de weide er naast verder te stappen. Iets ver komen we op de Meersweg rechts en volgen de weg direct terug naar links. Aan onze linker kant zien we dan een mooi voorbeeld van een typische Elzenbroek. We blijven nu de Meersweg rechts volgen tot aan knooppunt 30 waar we weer naar rechts moeten over de Leinstraat.


“Het elzenzegge-elzenbroek is een bostype van natte, voedselrijke standplaatsen op een venige bodem, waar de veenlaag beperkt in dikte is (tot 1 m) zodat de vegetatie in contact blijft met het grondwater. Ze komt ook voor op zeer natte lemige zandbodems. De toplaag is dikwijls gemineraliseerd. De associatie is te vinden in rivier- en beekdalen, in afgesneden beekmeanders, verzande poelen en aan de randen van laagveengebieden. Elzenbroeken werden in het verleden dikwijls gebruikt als hakhoutbosjes, deze zijn herkenbaar aan een microreliëf van rabatten (bulten) waarop vooral bosplanten groeien, en slenken, waarin vooral moerasplanten een plaats vinden.”


Terug naar links op de Fransbeke dalen we af langs de Lange Haag, hier hebben we geen haag gezien maar wel een mooi uitzicht met links een mooie windmolen in de verte en rechts zicht op het Livierenbos. We stappen hier samen met de GR122 en slaan links af aan knooppunt 29. We stappen over de Zwalmbeek en stijgen over een paadje in het gebied Bovenlopen Zwalm. Langs de Okkerbeke steken we recht over naar Fransbekeweg richting knooppunt 85. Daarna slaan rechts af op de Livierenstraat tot aan knooppunt 87. Hier komen we de GR5A terug tegen.


“De GR122 vertrekt vanuit Het Nederlandse Hulst aan het Reijnaartmonument in Zeeland. Ze eindigt in Chappes in de Franse Ardennen. De route is goed voor een 470 kilometer wandelplezier. In Vlaanderen zie je stickers passeren onderweg met het opschrift Hulst-Doornik. Persoonlijk vind ik dit schaamtelijk en verkeerde informatie.”


Iets verder komen we terug uit in het Lieverenbos waar de Duivel wandelroute ook passeert maar dan in tegenrichting. Het vrouwtje is echter niet zo opgetogen dat we hier weer door moeten wandelen. Ikzelf passeer hier nu voor de derde keer. Het mag gezegd zijn dat dit niet het aantrekkelijkste bospaadje is. Na 1 kilometer komen we aan knooppunt 36 waar we gewoon rechtdoor moeten volgen tot aan knooppunt 27. We volgen de GR5a naar rechts om deze even verder weer vaarwel te zeggen en naar links te gaan.


We volgen knoopunt 26, slaan links af aan Bois en gaan iets verder terug links. Wat verder gaat Bois over naar Sainte Anne en komen we de GRP123 tegen die we volgen. Aan knooppunt 43 steken we de Hurdumont over en volgen nog steeds de GRP123. Aan knoopunt 38 gaan we naar rechts over Géron om dan aan knooppunt 14 terug naar rechts te gaan. De knooppunten volgen elkaar hier zeer snel op en voor we het weten komen we aan knooppunt 5 en slaan links in. Na een tweetal kilometer komen we terug aan in Flobecq en kunnen we weer een wandeling van onze lijst schrappen.


“De GRP 123 is een grote luswandeling van 258km door en rond het westen van de provincie Henegouwen. Start en aankomstplaats is Doornik. Van daar gaat het door de Scheldevlakten met veel water en bossen. Daar wordt ook de verbinding gemaakt met de GR 121 en de GR 122. Dan volgt de GR de Dendervallei, een landelijke streek met toch wel een aantal historische sites zoals de abdij van Cambron, de kastelen van Attre en Bois-de-Lessines, het hospitaal van Notre Dame à la rose in Lessen.”306 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 commentaires


WandelMeeMetMij
WandelMeeMetMij
10 janv. 2021

Doet me deugd dat je ervan genoten hebt.

J'aime

CHRIS VIJT
CHRIS VIJT
10 janv. 2021

Deze ga ik ook es,proberen.Vandaag duivelroute gedaan!Man..dit is volop genieten!

J'aime
Post: Blog2_Post
bottom of page