top of page

Etappe01 GR5A Brugge-Hoeke

Vandaag eindelijk werk gemaakt waar ik al zolang plannen voor maakte. Vanmorgen gestart met de eerste etappe van de GR5a Brugge-Hoeke. Deze trip is goed voor 18,1km wandelplezier.


Ik ben vertrokken aan de officiële start van De Wandelronde Van Vlaanderen. Brugge station, snel een foto genomen van de nieuwe fonteinen voor het hoofdgebouw van het station. Het was me hier te druk en men bekeek me met arendsogen omdat ik geen mondmasker droeg. Snel mijn toevlucht gezocht op de Begijnenvest.


"De Begijnenvest is verbonden met de Katelijnevest door de Minnewaterbrug. De brug wordt bewaakt door de Poertoren. Deze vrijstaande toren is gebouwd in 1398-1401 en deed destijds dienst als buskruitopslagplaats tot in de 20ste eeuw."


De wandeling verliep verder over de Brugse vesten tot aan de Dampoort. De vesten worden geflankeerd door molens en mastodonten van bomen; Lindes, Kastanjes, Esdoorns,...

Aangekomen aan de Dampoort moest ik even een pauze inlassen. De brug werd omhoog gehaald om een vrachtschip door te laten. Na een kwartier kon ik mijn weg verder zetten.


Ik verlaat het Brugse centrum en wordt neergezet langs het Zuidervaartje dat ik volg tot aan de Damse vaart. Verder loop ik langs de vaart met mooie landschappen die steeds weer veranderen. Als je op het juiste moment deze etappe bewandelt kom je de Damse Ooievaars tegen die op zoek zijn naar padden, kikkers of muizen.

Voor ik Damme binnenwandel doemt de robuuste toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk op tussen de populieren die de vaart bekleden.


"De Onze-Lieve-Vrouwekerk is gebouwd in 1225. In de loop van de 13de eeuw werd de kerk verder uitgebouwd in de Scheld gotiek. Verder in de 14de eeuw kreeg de Romaanse toren een enorme spits. Door veroveringen door de Geuzen en belegering door de Spanjaarden werd de kerk aan zijn lot overgelaten en zelfs deels afgebroken omdat de gemeenschap de lasten van het onderhoud niet meer kon dragen."


Ook Damme laat ik achter mij om mijn weg verder te zetten langs de Damse vaart tot aan het Kanaal. Net voor ik de wal van het Schipdonkkanaal omhoog wandel blijf ik even geschiedenis opsnuiven bij het Verbrand Fort.


"Het Verbrand Fort fungeerde als voor post van het grotere Fort Van Beieren. Het werd aangelegd door de Spanjaarden tijdens de Spaanse successieoorlog in 1703."


De route volgt verder langs het Schipdonkkanaal tot ik links de brug over moet naar het gehucht De Siphon. verder verliep het pad langs een karrenweg (deels verhard) richting Oostkerke. Een landschap van weilanden en kreken met op de achtergrond de Sint-Kwintenkerk. Ook weer een mastodont van een kerk ten opzichte van een relatief klein maar mooi dorpje.


De GR route steekt het dorpje recht over terug richting het kanaal waar ik deze keer niet langs kom. Ik krijg een kronkelweg voorgeschoteld met een landschap bezaaid met kleine boerderijen.

Het is pas op de laatste 200m dat je terug verenigd wordt met het kanaal in Hoeke, eindpunt van etappe 1. Ik heb het GR-virus zeker te pakken en wordt dan ook vervolgd.120 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page